Dnešní článek bude především názorný, protože jako správný kulinář jsem v Malajsii pečlivě dokumentovala téměř každý trh, snídani, oběd, večeři, pití, supermarket,... Zkrátka téměř všechno co se byť i jen vzdáleně týká jídla :) Ale popořádku...
Jak většina z vás ví, v říjnu jsem měla to štěstí, že jsem se mohla na dva týdny podívat do Malajsie, země plnou kontrastů a různých chutí. Jejich kuchyně je opravdu pestrá, v podstatě se jedná hlavně o mix kuchyní z okolních národů, převážné čínské, thajské, indické a indonéské. Malajsie je tolerantní zemí, kde se střetává hned několik náboženství a směrů, jako islám (který převažuje), buddhismus, hinduismus, taoismus, ale i křesťanství. I v tom se odráží rozdíl ve vaření, např. v muslimských regionech a městech většinou nenajdete restauraci, která by nabízela vepřové maso. Základem vaření je však téměř všude rýže a nudle a to na nespočet způsobů. Typickým malajským jídlem je "Nasi goreng", což je smažená rýže s různým kořením, vajíčkem a většinou i kuřecím masem, zeleninou nebo mořskými plody. Další typickou záležitostí je "Satay" - marinované kuřecí maso, které se griluje napíchnuté na špejli a podává se speciální arašídovou omáčkou.
Kuřecí satay se smaženou rýží
Jak jsem již zmiňovala výše, v malajské kuchyni je patrný i čínský vliv - najdete tu zeleninové či masové knedlíčky opět na mnoho různých způsobů, které představují levný a výtečný zdroj lehkého jídla.
Jakožto skupina cestující s průvodcem a přes cestovku jsme si užívali luxus hotelů a jejich bohatých snídaní. Kromě typických západních jídel jako míchaná vajíčka, tousty či fazole jsme měli pravidelně k dispozici i výběr asijský - rýži, kari, nudle, jarní závitky nebo kuřecí vývar, do kterého si člověk dle libosti mohl dát nudle, zeleninu a mořské plody a vytvořit si tak sytou a výbornou polévku.
Přes oběd jsme si většinou dali něco lehčího a na večeři střídali restaurace nebo místní trhy. Obojí mělo něco do sebe, ale trh měl vždy své jedinečné kouzlo a hlavně jsme zde mohli vyzkoušet nové věci.
Jídlo v restauraci
Na trhu nabízené čerstvé ústřice
Různé druhy knedlíčků a jídel na špejli, které se následně smaží
Na trhu najdete i sladkosti - v Malajsii je velmi oblíbený durian, což je druh tropického ovoce, který je v oblasti Jihovýchodní Asie velmi populární a někdy je označován také za krále ovoce. Používá se v mnoha sladkých asijských pokrmech a má charakteristickou, velmi intenzivní vůni. Pro někoho by byl lepší spíš pojem zápach, protože ne každému durian sedne a většinou se řadíte buď k jeho milovníkům, nebo odpůrcům. My jsme na trhu vyzkoušeli durianový "One bite puff" - sladký knedlíček plněný durianovým krémem, který jste museli dát celý do pusy, abyste si pořádně vychutnali jeho chuť. Od té chvíle se řadím k durianovým odpůrcům.

One bite puff a sladké kokosové rolky pečené v bambusu
Malajsie také oplývá výbornou zeleninou a ovocem. Jednou jsme nakoupili ovoce na trhu a tak vynikající mango jsem snad v životě nejedla! Levné a neuvěřitelně sladké. Ani s nákupem v supermarketu se ale neseknete, ovoce má prvotřídní kvalitu všude.

Ovocný trh
Čerstvé ananasy na trhu a chilli papričky v Tescu
Když jsme u ovoce, nemohu nezmínit jahody z Cameron Highlands. V této horské oblasti se nachází většina jahodových a čajových plantáží v Malajsii. Průměrná teplota se pohybuje kolem 19 °C a údajně tu prší až polovinu dní v roce. Jahody jsme ochutnali, a i když byly chuťově dobré, nedostatek sluníčka na nich byl znát.
Jahodová plantáž a následný prodej jahod na trhu
Cameron Highlands jsou známé také díky čaji. Téměř všude se vám tu naskýtají pohledy na zdánlivě nekonečné čajové plantáže a čaj můžete na mnoha místech samozřejmě i ochutnat.
Kromě ovoce se Malajsie pyšní i pěstováním několika druhů zeleniny, mezi nejrozšířenější patří pravděpodobně batáty neboli sladké brambory. Najdete jich tu hned několik druhů a na trhu je také prodávají uvařené v páře.
A tady je ještě pár momentek z trhu - smažit se dá skoro všechno a u něčeho jsme ani nerozluštili, co to je :)
Poslední část mého gastronomického reportu se týká nápojů. Všude jednoznačně dominuje čaj a na trzích mají zvláštní způsob jeho podávání. Čaj se často pije s mlékem (pozůstatek britského vlivu) a po smíchání se několikrát přelévá z jednoho hrnečku do druhého a to z velké výšky, takže mléko napění. Výsledný nápoj vám pak prodejce dá do plastového sáčku s brčkem a můžete pít :)
Náš průvodce s výsledným čajem
I když je Malajsie oficiálně islámským státem, i tady seženete celkem bez problému alkohol (jen se vám to trochu prodraží). Oblíbené je hlavně pivo a to různé značky - od irského Guinesse, až po nizozemský Heineken nebo americký Budweiser (české pivo jsme nikde neobjevili). Nejpopulárnější je pak singapurské pivo značky Tiger, které mi docela zachutnalo a kdykoliv byla příležitost, dala jsem mu ráda přednost před všudypřítomným čajem nebo obligátní vodou.
Co dodat? Malajsie pro mě byla z gastronomického hlediska rájem a každý den jsem měla možnost ochutnat něco nového a pro mne netradičního. Občas mi stávaly vlasy hrůzou na hlavě z toho, co si dávali k jídlu ostatní účastníci zájezdu (špagety carbonara a bolognese to vždy jistily) a jen se divila nad stále doznívajícím britským vlivem (fish&chips jste si mohli objednat téměř všude). Nicméně můžu říct, že mě tato návštěva zase o kousek přiblížila asijské kuchyni, kterou bych nyní ráda častěji zkoušela i doma. A samozřejmě bych se do Jihovýchodní Asie ráda v budoucnu podívala znova, nejvíce mě asi láká Indonésie, Thajsko a Vietnam.
Pokud jste dočetli a doprohlíželi až sem, tak doufám, že se vám článek líbil a kukuřičně vám přeju asijskou dobrou chuť :)